GroenLinks wil Haagse Syrië-strijders terughalen

DEN HAAG - Haagse jongeren die in Syrië zijn gestrand en hun paspoort kwijt zijn, moeten een noodvisum krijgen. Dat vindt de Haagse GroenLinks-fractie. De gemeente Den Haag moet deze Syrië-gangers helpen bij hun terugkeer.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat er meerdere jongeren uit Den Haag tegen hun wil vast zitten in Syrië. Zij gingen daar naartoe om mee te strijden met de rebellen tegen president Assad. Maar ze kunnen nu niet meer naar huis, omdat hun paspoorten zouden zijn ingenomen door de groeperingen waarbij ze zich hebben aangesloten.

GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen wil dat Den Haag overlegt met het ministerie van Buitenlandse Zaken over een noodvisum voor deze jongeren.

Geen populair idee

Vianen is zich ervan bewust dat dit niet bij iedereen een populair idee is. Er gaan in de politiek juist ook stemmen op om de jongeren die naar Syrië zijn gegaan juist hun paspoort te ontnemen, zodat ze niet meer naar huis kunnen.

Het raadslid is het daar pertinent niet mee eens. ‘Sommige mensen zien ze niet als Nederlandse jongeren, maar dat zijn ze wel. Het gaat om Haagse jongeren die hier thuishoren. Als mensen in moeilijkheden zitten, moet je iets voor ze doen.’

Goede kans om te de-radicaliseren

Volgens haar gaat het ook niet altijd om jihad-strijders, maar kan het ook gaan om mensen die alleen maar tegen Assad wilden strijden. ‘Vaak wisten ze niet waar ze instapten.’

Zij denkt dat het terughalen van de jongeren die wel voor de jihad naar Syrië gingen, een goede kans biedt om ze te ‘de-radicaliseren’ en ze te helpen met het verwerken van eventuele trauma’s.

Deel dit artikel: