Adviseur Opstelten hoog op kieslijst VVD in Den Haag

DEN HAAG - De politiek-assistent van minister Ivo Opstelten, Ingrid Michon-Derkzen, is de hoogste nieuwkomer op de concept-kieslijst van de Haagse VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Michon is al lang actief in de Haagse VVD. Ze was onder meer bestuurslid, lid van de partijraad en staat op nummer drie op de kieslijst van haar partij.
Opmerkelijk is dat raadslid Daniëlla Gidaly niet op de lijst staat. Zij kwam in november vorig jaar in de raad omdat Boudewijn Revis wethouder werd na het vertrek van Sander Dekker. Gidaly zelf is niet blij. ‘Ik vraag me ook af waarom ik niet op de lijst sta. Tijdens het laatste formele gesprek dat ik heb gehad, werd me nog een verkiesbare plek toegezegd. Ik ben verrast', zegt zij in een reactie.

Nadenken over consequenties

Gidaly wil nu even nadenken over wat voor consequenties zij aan het besluit verbindt.
Wethouder Peter Smit (verkeer) is lijstduwer. Volgens VVD-afdelingsvoorzitter Henry Keizer is die dertigste plek ‘een bijzondere en eervolle positie’.

Afscheid van bekende gezichten

Uit de concept-lijst van de VVD wordt ook duidelijk dat de VVD in principe afscheid neemt van twee andere bekende gezichten in de Haagse politiek. Rob van de Laar staat op plek 29. Hij is met een korte onderbreking sinds 1981 lid van de Haagse gemeenteraad. Van 1994 tot 1996 was hij wethouder van onder meer economische zaken.
Ook Ibo Gülsen staat op een niet-verkiesbare plek: 28. Hij zit sinds 2006 in de gemeenteraad. Tijdens deze collegeperiode was hij nog even korte tijd fractievoorzitter. Gülsen maakte eerder al bekend dat hij meer tijd aan zijn gezin en werk wil besteden.

Revis lijsttrekker van VVD

De leden van de VVD kozen de huidige wethouder van financiën en stadsbeheer Boudewijn Revis eerder dit jaar als lijsttrekker. Nummer twee op de lijst is fractievoorzitter Martin Wörsdörfer. Na Michon-Derkzen volgt zittend raadslid Arjen Lakerveld. Op vijf en zes staan weer nieuwe gezichten Monique van der Bijl (ambtenaar bij het ministerie van Algemene Zaken) en Frans de Graaf (ambtenaar bij de provincie Zuid-Holland). Op zeven volgt het huidige raadslid Iris Michels-Spee.
De afdelingsvoorzitter vindt dat er een ‘balans is gevonden tussen ervaren raadsleden en nieuw talent’. Keizer: ‘Ik denk dat we een goede combinatie gevonden hebben van een nieuwe generatie politici met onze ervaren raadsleden.’

Leden moeten lijst nog vaststellen

De selectiecommissie voor nieuwe raadsleden werd geleid door Europarlementariër Hans van Baalen. Op 26 november wordt in een ledenvergadering van de VVD Den Haag de kandidatenlijst definitief vastgesteld.