Het Kooipark in Leiden wordt gemeentelijke monument

Bloemen in de tuin
Bloemen in de tuin
LEIDEN - Het Kooipark in Leiden in de gelijknamige buurt De Kooi wordt een gemeentelijke monument. De Vereniging tot Behoud en Bescherming van het Kooipark, bestaande uit buurtbewoners, heeft zich hiervoor ingezet. Ze gaan het park terugbrengen naar zijn oorspronkelijke staat.
De Nederlandse architect Dudok heeft het stadspark in 1912 ontworpen. Het moest een volkspark worden waarin recreatie, opvoeding, cultuur, volksbijeenkomsten, sport en spelen centraal stonden. Vrij snel na de oplevering bleek het park te klein om te kunnen dienen als een volkspark en waren veel activiteiten niet mogelijk. Kenmerkend voor het Kooipark is de structuur waarin het groen geplaatst is met diagonale paden.
Ondertussen zijn veel van de oorspronkelijke elementen uit het park verdwenen. Toen in 2012 bekend werd dat het park een opknapbeurt zou krijgen, lieten de bewoners in een workshop weten dat ze graag wilden dat het in zijn oorspronkelijke staat hersteld zou worden. Ze hopen dat met de aanpassingen van het park de overlast van hanggroepjongeren minder zal worden. In het verleden deden verschillende buurtgenoten hiervan aangifte.

Gemeentelijke monumenten

Wethouder Jan-Jaap de Haan (cultuur): ‘Een bijna 100 jaar oud park, waaraan ook de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Dudok heeft meegewerkt, hoort natuurlijk bij onze gemeentelijke monumenten. Bij monumenten denk je misschien niet zo snel aan openbare groene plekken, maar we hebben in Leiden meer historische monumentale parken en begraafplaatsen, zoals de Leidse Hout, het Plantsoen, de Hortus Botanicus en bijvoorbeeld begraafplaats Groenesteeg die dit jaar 200 jaar bestaat.’