Boten met stront onderweg van Friesland naar de Bollenstreek

TEYLINGEN - De strontrace van het Friese Workum naar Warmond is maandagmiddag voor de 40e keer van start gegaan. Deze jaarlijkse race gaat van Friesland naar de Bollenstreek en weer terug. En zoals de naam van de race al aangeeft, de boten vervoeren koemest.

Eenmaal in Warmond aangekomen moeten ze weer zo snel mogelijk terugvaren naar Friesland. De race is in het leven geroepen om mensen te herinneren aan de tijd waarin alles zonder technische hoogstandjes ging. De winnaar van de race krijgt de zogeheten zilveren brijlepel uitgereikt.

De wedstrijd komt voort uit de vooroorlogse handel in stront tussen Friesland en de Duin- en Bollenstreek. Die werd in de Bollenstreek gebruikt om het land te bemesten. Ook toen maakten de schippers al haast. Wie snel in Warmond was, kon nog een keertje terug voor een tweede lading.

Modernisering van de race

Sinds 1973 is het gebruik in ere hersteld in de vorm van een zeilwedstrijd. De toch gaat nog precies zoals vroeger, behalve dat de boten nu ook digitaal te volgen zijn via een track and trace systeem op het internet.  

Deel dit artikel: