VN: 'Premier Rutte moet sinterklaasfeest afschaffen'

DEN HAAG - Het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet vindt dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen.

Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties, zegt dat dinsdagavond in het tv-programma EenVandaag. 'De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen', aldus de Jamaicaanse Shepherd. 'Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben.'

Verder vindt Shepherd dat premier Mark Rutte zijn invloed moet uitoefenen op 'groepen die dit feest in stand houden'. De VN zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is.

Intocht Scheveningen wordt nog grootser 

De organisatie van de sinterklaasintocht in Scheveningen heeft zondag afstand genomen van de discussie over Zwarte Piet. De intocht wordt dit jaar nog groter dan in andere jaren. Er worden meer dan 600 Zwarte Pieten verwacht. De intocht is op 16 november live te zien op Omroep West.

Deel dit artikel: