Leidse universiteit maakt app om gezond ouder te worden

LEIDEN - De universiteit Leiden wil een app ontwikkelen waarmee is te zien hoe je er over 20 jaar uitziet, als je gezonder gaat leven. De app is een van de drie genomineerde ideeën voor de prestigieuze Academische Jaarprijs die woensdag wordt uitgereikt.
Leiden hoopt een kans te maken met het Oud of the Box-team, dat onderzoek doet naar manieren om gezond oud te worden. De universitaire medewerkers keken in Ghana naar de levenswijze van ouderen die nog erg lang in beweging blijven om hun eten te zoeken. Leeftijdsgenoten in Nederland zouden daarmee vergeleken 'lui en dik' zijn geworden.
Minder eten door kleinere bordjes
Op de app komen ook praktische tips om de levensstijl te veranderen. Zo zouden ouderen gezonder gaan eten als de groente op ooghoogte in de koelkast ligt. Door de maaltijden te serveren op kleinere bordjes zouden ze 22 procent minder calorieën gebruiken. Vijftigplussers zouden op het werk een 'sta-bureau' moeten krijgen. Mensen die de app gebruiken, kunnen hun gewicht, levensgeluk en stress invoeren om te controleren of ze inderdaad gezonder oud worden. De ultieme confrontatie is een fotobewerking, waarmee is te zien hoe gerimpeld het gezicht over tientallen jaren is.
De Jaarprijs bestaat uit een bedrag van honderdduizend euro en is in het leven geroepen door onder meer de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Het Leidse team Oud of the Box wil met het geld van de prijs de speciale app gebruiksklaar maken. Verder denken de Leidenaren aan de organisatie van een festival om de meetgegevens over veroudering te presenteren.
'Publiek moet het spannend vinden'
Concurrenten voor de prijs zijn de universiteiten van Amsterdam en Twente. In de finale, aanstaande woensdag in Utrecht, zullen de teams het communicatieplan presenteren, waarmee ze het onderzoek aan de man willen brengen. Voorzitter van de jury is Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij zal er vooral op letten hoe spannend en interessant het onderzoek is voor het grote publiek. Dat zou er op een originele manier bij betrokken moeten raken.
De Academische Jaarprijs ging vorig jaar naar het iSPEX-project, waarmee fijnstof in de lucht werd gemeten door een app op smartphones. Ook dat was een inzending van de Leidse universiteit.