Zuid-Hollanders: Geen make-over voor Zwarte Piet!

DEN HAAG - Bijna 80 procent van de mensen in onze regio vindt het een slechte zaak dat de Verenigde Naties een onderzoek zijn gestart naar Zwarte Piet. Dat blijkt uit onderzoek van OmroepWest/EĆ©nVandaag.

Die 80 procent lijkt veel, maar landelijk vindt zelfs 87 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek het een slecht idee dat de VN de oerhollandse traditie onderzoekt. Het onderzoek wordt gedaan omdat het feest volgens de VN een verwijzing zou zijn naar slavernij. 

De meeste mensen in onze regio beoordelen Zwarte Piet helemaal niet negatief, maar zien hem als vriend van Sinterklaas (45 procent). Zo’n 40 procent ziet de pieterman als knecht en slechts 2 procent ziet de collega's van Sinterklaas als slaven.

Geen make-over voor Zwarte Piet

In de regio vindt 79 procent dan ook dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet veranderd moet worden. In de rest van Nederland vindt een meerderheid van 89 procent dat het uiterlijk van Zwarte Piet ongemoeid moet worden gelaten.

Aan het onderzoek deden 2150 respondenten mee uit het uitzendgebied van Omroep West. In totaal deden 19.000 mensen mee aan de opiniepeiling over Zwarte Piet.

De resultaten van het onderzoek zitten op één lijn met de reacties op Omroepwest.nl, ook daar vinden de meeste mensen dat er niets hoeft  te veranderen aan het uiterlijk van Zwarte Piet

» Ook meedoen aan het Opiniepanel van OmroepWest/EenVandaag? Meld je aan!

Deel dit artikel: