Ontslag Haagse weigerambtenaar terecht

Plastic homopaar in kerk
Plastic homopaar in kerk
DEN HAAG - De gemeente Den Haag hoeft de ontslagen weigerambtenaar Wim Pijl niet weer aan te nemen. De rechtbank in Den Haag vindt dat de gemeente een besluit heeft genomen dat 'door de beugel' kan.
Voormalig raadslid Pijl wil geen homohuwelijken sluiten en is daarom twee jaar geleden ontslagen als trouwambtenaar. In de uitspraak van woensdag staat dat de gemeente in dit geval zelf de grondrechten - vrijheid van godsdienst en het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht - tegen elkaar mocht afwegen.
Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar. De gemeente ontsloeg hem in 2011 omdat hij weigerde homohuwelijken te sluiten. Pijl vocht zijn ontslag aan bij de rechter.

Deelname aan debat

De rechtbank gelooft niet dat Pijl niet wist dat Den Haag geen trouwambtenaren met gewetensbezwaren zou aannemen. Hij nam zelf als toenmalig raadslid in 2007 actief deel aan het debat over weigerambtenaren, aldus de rechter. Dat Pijl ook voor 2007 al huwelijken sloot, maakt voor de rechter niet uit.