Haagse politie vorig jaar 19 keer in de fout met geweld

DEN HAAG - De Haagse politie is in 2012 negentien keer de fout in gegaan met het gebruik van geweld. Dat meldt de politie woensdag op basis van eigen onderzoek. In veruit de meeste gevallen was het gebruikte geweld terecht, concludeert de politie zelf.
Er is al dagenlang discussie over excessief geweld dat de politie in met name de Haagse Schilderswijk zou gebruiken. Omroep West meldde vorige week dat agenten van bureau De Heemstraat in Den Haag vaak buitensporig veel geweld gebruiken, vooral tegen allochtonen. Wie zijn gelijk wil halen, wordt volgens oud-agenten en slachtoffers door de politie afgewimpeld of krijgt nooit meer iets te horen over een klacht.
Uit de woensdag gepubliceerde cijfers blijkt dat het gaat om geweld bij het aanhouden van tegenstribbelende verdachten, maar ook over het gebruik van pepperspray en één van de zwaarste middelen: de politiehond.

663 keer geweld

In 2012 gebruikte de politie in Den Haag in totaal 663 keer geweld. Al die gevallen zijn door de politie zelf onderzocht. In net geen 3 procent van de gevallen, negentien keer, ging de politie volgens eigen zeggen te ver. Dat wil niet zeggen dat er geen geweld gebruikt had mogen worden, maar wel dat er te veel geweld is gebruikt.
De politie komt woensdag ook met een voorbeeld waarin te veel geweld is gebruikt, een aanhouding op 21 september vorig jaar. Een man wordt aangehouden in het Haagse Huygenspark. Daarbij gebruikt een agent geweld, maar gaat daarin te ver, concludeert de politie nu ook zelf. Videobeelden van dit incident zijn in handen van Omroep West. Met de agenten die erbij waren is volgens de politie gesproken, zodat ze er iets van kunnen leren. De man die werd aangehouden, is verteld dat hij een klacht kan indienen.

Klachten

De politie laat woensdag ook nog weten dat er vorig jaar achttien klachten zijn binnengekomen over geweld. Twee gevallen zijn na onderzoek gegrond verklaard. Cijfers over 2013 zijn er nog niet omdat de politie de cijfers jaarlijks rapporteert.