Massaal aan de nieuwe sloten na inbraak in Zoetermeerse wijk Oosterheem

ZOETERMEER - Een straat in de nieuwbouwwijk Oosterheem in Zoetermeer heeft massaal de sloten laten vervangen nadat er in de straat was ingebroken. Het slot van het nieuwbouwhuis bleek niet bestand tegen een manier van inbreken, die de Bulgaarse methode heet. Daarbij wordt de complete cilinder uit het slot getrokken.
‘Ik heb er een nieuw slot in gezet, dit is een driesterren slot’, zegt een bewoonster. Ik heb het slot laten vervangen omdat er is ingebroken en je wilt niet dat er wordt ingebroken ‘, zegt een ander.
Om te zorgen dat inbrekers niet via die ‘Bulgaarse methode’ binnen kunnen komen raadt slotenmaker Cor Simons aan om het beslag te laten vervangen. Dat is het plaatje dat op de deur zit.  Hij adviseert om een plaatje te nemen dat de cilinder bedekt zodat die er niet meer uitgetrokken kan worden. 
Met zo’n nieuw slot maak je het de dieven zo lastig dat ze vaak al snel uitwijken naar een ander huis, waar het makkelijker is om in te breken, aldus Simons. Wie al zijn sloten laat vernieuwen moet wel de portemonnee trekken. Het vervangen loopt al gauw in de honderden euro’s.