Fans van Zwarte Piet demonstreren zaterdag op Haags Malieveld

DEN HAAG - Mensen verkleed als Zwarte Piet demonstreren zaterdag op het Malieveld in Den Haag. De gemeente Den Haag heeft geen bezwaar tegen de bijeenkomst. De demonstratie moet aantonen dat veel mensen vinden dat het sinterklaasfeest zoals dat traditioneel in Nederland wordt gevierd, moet blijven. Dus inclusief de Zwarte Pieten.
De 16-jarige Mandy Roos uit de Haagse Spoorwijk heeft op Facebook het initiatief tot de demonstratie genomen. Woensdagmiddag hadden al 700 mensen haar oproep gedeeld en was die al meer dan 50.000 keer bekeken. 
Sinterklaasliedjes
'Ik hoop dat de VN inzien dat Zwarte Piet toch iets meer betekent voor ons dan dat ze denken.’ En meer mensen vinden dat, want  ‘Ik heb al meer dan 200 reacties van de mensen die willen gaan komen,’ aldus Mandy. Zij hoopt dat demonstranten als Zwarte Piet verkleed naar het Malieveld komen, en dat velen instrumenten meenemen om sinterklaasliedjes te spelen.

Slavernij

De VN doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Het hoofd van de VN-werkgroep die hiermee bezig is, Verene Shepherd, zei dinsdag al dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen. Ze begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat ‘dit een terugkeer naar de slavernij’ is.