Inbreker pand Russische ambassade aangehouden

Het pand van de Russische ambassade aan de Haagse Banstraat
Het pand van de Russische ambassade aan de Haagse Banstraat
DEN HAAG - De politie heeft een 43-jarige verdachte aangehouden voor de inbraak in een pand van de Russische ambassade in de Haagse Banstraat vorige week. De Haagse veelpleger werd aan het eind van woensdagavond aangehouden in een horecagelegenheid op het Kaapseplein.
Bij de inbraak in de Russische ambtswoning werden vorige week donderdag enkele persoonlijke eigendommen van een bewoonster meegenomen.
Na de woninginbraak begon de politie een forensisch onderzoek. Er werden in de woning geen vernielingen aangericht of leuzen achtergelaten. De inbraak was de zoveelste in een reeks van recente inbraken in deze Haagse wijk.

Vingerafdrukken

De inbreker kwam via de voordeur de woning in. Daarbij werd geen schade aangericht. Met behulp van vingerafdrukken kwam de politie een dag later de 43-jarige verdachte op het spoor. Omdat de veelpleger wist dat hij werd gezocht door de politie, was het lastig om hem te pakken.
De verdachte is veelvuldig met politie en justitie in aanraking geweest voor woninginbraken en insluipingen. Hij wordt waarschijnlijk komende vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Ambassade

De Russische ambassade is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken over de aanhouding van de verdachte geïnformeerd.
De politie onderzoekt ook of deze verdachte verantwoordelijk kan worden gesteld voor andere inbraken in de omgeving van de Banstraat in Den Haag.

Commotie

Het is nog niet duidelijk of de verdachte alleen heeft ingebroken. De politie houdt er rekening mee dat er meerdere daders zijn.
De woninginbraak zorgde vorige week voor veel commotie. Het was het zoveelste incident op rij die de viering van 200 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland verder onder druk zette. Minister Frans Timmermans baalde van de inbraak, maar kon al snel melden dat het niets te maken had met de diplomatieke rel tussen de bevriende landen.
Bekijk hier de tijdlijn van de gebeurtenissen tussen Nederland en Rusland van de afgelopen weken.