Katwijk paradijs voor meeuwenspotters

KATWIJK - Katwijk is op dit moment een waar paradijs voor vogelspotters, en in het bijzonder voor de meeuwenspecialisten. De meeuwen, waaronder ook zeldzame soorten, komen massaal af op het zand dat voor de kust wordt opgespoten.
'Ze komen af op de garnaaltjes en kreeftjes die met het zand mee omhoog komen', zegt vogelliefhebber en Katwijker Gijs van der Bent. 'Er komen nu ook meer vogelspotters naar Katwijk die bijvoorbeeld de grote mantelmeeuw willen spotten. Dat is de grootste meeuw ter wereld.'
Maar vogelspotters willen ook graag de zeldzame pontische meeuw en de geelpootmeeuw zien. 'Die meeuwen zijn normaal ook wel in Katwijk te zien, maar nu zijn het er veel meer', aldus Van der Bent.  

Baltische mantelmeeuw

Vorig jaar was de zeldzame Baltische mantelmeeuw in Noordwijk te zien en daar kwamen toen ook veel spotters op af. De vogelaars hopen ook die meeuw nu weer in Katwijk te zien. 
Het opspuiten van het zand is overigens nodig voor de kustversterking van Katwijk. Het vissersdorp is één van de zwakke schakels in onze kustverdediging.