AD-journalist vervolgd voor stelen Haagse raadsstukken

DEN HAAG - Een journalist van AD/Haagsche Courant wordt vervolgd omdat hij geheime gemeenteraadsstukken zou hebben gestolen uit het Haagse stadhuis. Het gaat daarbij om vertrouwelijke stukken over de mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag.

De journalist zou het toegangspasje van gemeenteraadslid Arnoud van Doorn hebben gekregen om de papieren op te halen uit zijn kamer. De ex-PVV’er wordt ook vervolgd in deze zaak. Hij wordt verdacht van het medeplegen van diefstal en schending van het ambtsgeheim.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moet de journalist voor de rechter komen, omdat hij de raadsstukken niet had hoeven stelen. ‘Hij had de informatie ook op een andere manier kunnen krijgen.’

Het AD geeft geen inhoudelijk commentaar op de zaak. 'We zullen ons bij de rechter keurig gaan verdedigen', zegt plaatsvervangend hoofdredacteur Paul van de Bosch.

Geheim

Van Doorn heeft toegegeven dat hij zijn pasje aan de journalist heeft gegeven, omdat hij vond dat de plannen niet langer geheim mochten zijn voor de Haagse burgers. Met de mogelijke aankoop van het voormalig congrescentrum zou een bedrag van 25 miljoen euro gemoeid zijn.

Het OM meent dat er voor de journalist geen uitzondering geldt om zich niet aan de wet te houden. ‘Hij is zelf met het pasje het stadhuis binnengegaan. Hij heeft de informatie zelf gestolen, dat is iets anders dan stukken toegespeeld krijgen’, aldus een woordvoerster. ‘We weten dat er voor journalisten bijzondere omstandigheden kunnen gelden, maar in dit geval was het stelen niet noodzakelijk.’

Het is nog niet bekend wanneer de journalist en het raadslid voor de rechter moeten verschijnen. Van Doorn moet behalve deze zaak ook voorkomen voor handel in hennep en het bezit van een verboden alarmpistool.

Deel dit artikel: