Haagse veelpleger bekent inbraak Russisch pand

Russisch pand
Russisch pand
DEN HAAG - De Hagenaar die wordt verdacht van de inbraak in een Russisch pand vorige week in de Banstraat in Den Haag heeft bekend. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.
Vrijdagochtend werd al duidelijk dat de Haagse veelpleger twee weken langer in voorarrest blijft. Volgens de onderzoeksrechter bestaat er gevaar voor herhaling. De 43-jarige veelpleger heeft volgens de rechtbank al een flink strafblad en is al diverse keren veroordeeld voor soortgelijke misdrijven.
Dat de rechter de verdachte nog twee weken langer vast laat houden door justitie, heeft volgens het OM niets te maken met de opschudding die de inbraak teweeg bracht.

Incidenten

De inbraak gebeurde nadat er over en weer incidenten waren in Rusland en Nederland die de relatie tussen beide landen onder spanning zette. Zo werd een Russische diplomaat in Den Haag gearresteerd, terwijl hij diplomatiek onschendbaar bleek te zijn. In Moskou werd een Nederlandse diplomaat in zijn woning overvallen en mishandeld.
De advocate van de verdachte zegt dat haar cliënt tot zijn voorgeleiding niet wist hoeveel commotie er rond de inbraak was. In een voorgelezen verklaring heeft hij bekend de inbraak te hebben gepleegd.

Vingerafdrukken

De verdachte werd donderdag opgepakt. In het pand in de Ban straat zijn na de inbraak vingerafdrukken van de man gevonden. Bovendien leek de manier waarop de inbraak was gepleegd, veel op de werkwijze van de man, die vaak met justitie in aanraking is geweest voor inbraken en insluipingen. De verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.