Goudse Rabo-medewerker Koen B. voor de rechter voor wapenhandel

GOUDA - Voormalig Rabobank-medewerker Koen B. uit Gouda moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden. De 28-jarige man wordt verdacht van grootschalige wapenhandel, wapenbezit en het voorbereiden van een bankoverval.

Door John van der Tol

B. werd in 2011 ontmaskerd door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Met behulp van infiltranten werd gefilmd hoe de Gouwenaar op een parkeerplaats langs de A12 bij Reeuwijk een grote hoeveelheid verboden wapens wilde verkopen. Hij werd meteen aangehouden.
Aan de arrestatie van Koen B. ging een maandenlange undercoveroperatie vooraf, die in gang werd gezet na een anonieme tip. De bankmedewerker bleek gemakkelijk revolvers, volautomatische pistolen, geluidsdempers en dubbelloops geweren te kunnen leveren.

Moordende kogels

Verder fabriceerde B. in zijn eigen huis 'dumdum-patronen'. Deze kogels kunnen voor grote schade zorgen in een menselijk lichaam. 'Ze klappen open, een soort bloemeffect. Ingewanden weg', waren de woorden van de ogenschijnlijk nette bankmedewerker.
In de tv-reportage van Peter R. de Vries was te zien dat de vuurwapens die B. leverde veelal rechtstreeks uit de FN-wapenfabriek in het Belgische Herstal kwamen. De Gouwenaar bekommerde zich totaal niet om wat er met de wapens zou gaan gebeuren.

Doordachte kluisroof

De inmiddels 28-jarige Koen B. leek twee jaar geleden meer van plan te zijn. Tijdens de verborgen camera-actie werd duidelijk dat hij ook wel brood zag in het beroven van één van zijn eigen bankfilialen in Capelle aan den IJssel en Rotterdam.
De bankmedewerker besprak een aantal opties met de infiltranten van het voormalige SBS-programma. 'Ik werk bij een bank en we hebben een kluisruimte voor klanten. Daar kan ik me laten insluiten en dan ’s avonds lekker m’n gang gaan', aldus Koen B.
De verdachte had naar eigen zeggen al lang nagedacht over hoe hij te werk zou moeten gaan. 'Je neemt gewoon een uurtje of twee uurtjes de tijd en dan boor je dertig of veertig kluisjes open. Dan heb je misschien wel een paar ton te pakken.'

Vervolging

Tot een bankroof kwam het niet, want de oud-medewerker van de Rabobank werd voor de camera geconfronteerd en aangehouden. Volgende week vrijdag wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld in de rechtbank in Den Haag. B. wacht zijn proces sinds vorig jaar in vrijheid af.