Lange rijen voor tentoonstelling over Coco Chanel in Den Haag

DEN HAAG - Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft tijdens de eerste week van de tentoonstelling 'Chanel: De Legende' al 9.000 bezoekers ontvangen. Dat is erg veel en toont aan dat de beroemde modeontwerpster uit de vorige eeuw nog steeds erg populair is, aldus het museum.
'Modetentoonstellingen zijn bij ons zijn sowieso populair', zegt Brigitte Timmermans van het Gemeentemuseum. 'Maar Coco Chanel is natuurlijk echt een icoon. Ze is nog steeds populair bij jong en oud en de beroemdheden van nu dragen ook nog steeds Chanel. Je hebt het eigenlijk niet gemaakt als je geen Chanel draagt.'
Stempel op hedendaagse mode
Hoewel het mode-icoon al meer dan 40 jaar geleden is overleden, drukt ze dus nog steeds een stempel op de hedendaagse mode. Beroemd is bijvoorbeeld haar parfum Chanel No. 5 uit 1921. De vierkante vorm van het flesje is kenmerkend voor haar stijl: simpel en stijlvol. Grappig is het antwoord van actrice Marilyn Monroe op de onbeschofte vraag van een journalist wat zij in bed droeg: ‘Alleen een paar druppels Chanel No. 5’.

Inspiratiebron voor veel ontwerpers

Ook haar 'little black dress' is beroemd en is in de loop der jaren veelvuldig nagemaakt. Iets waar Chanel zelf geen problemen mee had: hoe meer vrouwen er à la Chanel uitzagen hoe beter zij het vond.

Unieke tentoonstelling

De tentoonstelling over het leven en werk van Chanel in het Gemeentemuseum is vrij uniek. Na Den Haag is de expositie alleen nog maar in Hamburg te zien. 'Dat komt omdat er veel kwetsbare kleding te zien is', zegt Timmermans. 'We hebben nu veel in bruikleen van particuliere eigenaars en die willen niet dat hun kostbare eigendommen de hele wereld over gaan.'
'Chanel: De Legende' is nog tot 2 februari 2014 te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.