Zwarte Piet-demonstratie op Malieveld feestelijk en gemoedelijk verlopen

DEN HAAG - De demonstratie voor Zwarte Piet zaterdag op het Malieveld in Den Haag is feestelijk en gemoedelijk verlopen. Zo'n 500 mensen waren naar het centrum van de stad gekomen om voor het behoud van Zwarte Piet te demonstreren. De politie sprak op Twitter van 'een mooie demonstratie zonder geweld'.
Een deel van de demonstranten was verkleed als Zwarte Piet. Er werd onder leiding van een dj gezongen en uitbundig gedanst op de Pieten-versie van Gangnam Style. Ook werd onder luid applaus een Zwarte Piet-protestlied gezongen.
De demonstratie voor Zwarte Piet en tegen het VN-onderzoek naar Piet was een initiatief van de 16-jarige Mandy uit Den Haag. Zij heeft een petitie aangeboden aan Tweede Kamerlid Joram van Klaveren van de PVV.
Mandy kwam naar eigen zeggen op het idee door haar jongere zusje. Die was verdrietig, omdat ze dacht dat Zwarte Piet zou verdwijnen. Daarom deed Mandy haar oproep op Facebook.

Verrassende opkomst

Ze zegt verrast te zijn dat er zoveel mensen op de demonstratie zijn afgekomen. ‘Nee, ik had zoveel mensen zeker niet verwacht. Echt heel geweldig!’
De initiatiefneemster vindt het onterecht dat mensen moeite hebben met het uiterlijk van Zwarte Piet. ‘Ik kan me er wel wat bij voorstellen, maar ik vind dat je daar niet over mag discussiëren. Omdat het onze traditie is en daar horen ze vanaf te blijven.’
Een ander kleurtje voor Zwarte Piet ziet ze dan ook absoluut niet zitten. ‘Zwarte Piet is en blijft onze Zwarte Piet!’
'Piet is lief'
Veel demonstranten droegen spandoeken en borden met zich mee met pro-Piet-leuzen, zoals 'Delete Piet niet', 'Piet moet blijven, de VN moet zwijgen' en 'Piet is lief'.
Volgens een demonstrant is Zwarte Piet een belangrijk onderdeel van een leuk kinderfeest. ‘Het zou zonde zijn als hij na volgens mij 350 jaar zou gaan verdwijnen.’
Onder de deelnemers waren ook een paar mensen van Antilliaanse en Surinaamse afkomst. Zij zien Zwarte Piet vooral als een onschuldige kindervriend en willen dat het Sinterklaasfeest blijft zoals het is.
'Het maakt niet uit'
‘Ik speel zelf ook Zwarte Piet en dat doe ik al vijf jaar. En dat doe ik met heel veel plezier’, vertelt een 23-jarige vrouw uit Sri Lanka. ‘Het is een leuke kindervriend. En ik heb zelf ook een kleurtje, maar voor mij maakt het niet uit dat hij zwart is.’
‘Het is gewoon een leuk en gezellig feest. Dus daarom vind ik gewoon dat hij moet blijven’, vindt ook een 14-jarige half-Surinaamse jongen.
Veel deelnemers begrijpen dan ook niet zo goed waarom mensen zich door Zwarte Piet gekwetst voelen. ‘Als je kijkt naar de feiten dan kan ik me voorstellen dat ze dat zo interpreteren, maar als je kijkt naar het feest zelf, dan gaat het er al lang niet meer over’, zegt een naar eigen zeggen slecht geschminkte Piet.

Geen racistische gedachten

Een man met een mijter merkt op dat Zwarte Piet niet op die manier bekeken moet worden. ‘Ik vind het toch ook niet erg dat andere mensen een andere kleur hebben. Dus wat maakt het uiteindelijk uit?’
‘Ik heb er sowieso geen racistische gedachten bij gehad. Niet toen ik jong was en nu nog steeds niet eigenlijk’, vertelt een jonge demonstrante.
Ruud Petow, projectleider van de politie in Den Haag zegt in de discussie te missen om wie het gaat. 'We doen het voor de kinderen die er nog echt in geloven. En dat geloof moet je koesteren.'
Petow is naar eigen zeggen al 31 jaar 'naaste adviseur' van Sinterklaas.