PvdA maakt maandagavond keuze over cultuurpaleis

DEN HAAG - De Haagse PvdA staat voor een belangrijke beslissing: gaan de leden maandagavond instemmen met de bouw van een nieuw cultuurpaleis of niet?

De sociaal-democraten moeten zich tijdens een bijeenkomst in Theater de Vaillant aan de Hobbemastraat in de Schilderswijk in ieder geval uitspreken over zeven moties die zijn ingediend. Vijf daarvan roepen op (nu) niet akkoord te gaan met de bouw van dat 181 miljoen kostende Spuiforum, zoals de gemeente het noemt.

De indieners van die moties hebben een reeks aan argumenten waarom de PvdA het cultuurpaleis - in ieder geval nu - niet zou moeten steunen. ‘Er is gebrek aan draagvlak voor de bouwplannen bij de Haagse bevolking’, stellen een paar mensen. En: ‘Het gehele proces schadelijk is voor de PvdA’. Of, zoals oud-vakbondsman Gerard van de Ridder het stelt: ‘De standpunten van de fractie leiden tot een electorale ramp bij de komende gemeenteraadsverkiezingen’.

Uitstel tot na verkiezingen

De indieners roepen de leden dan ook op om óf helemaal af te zien van nieuwbouw op het Spuiplein óf het besluit uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.

De meeste leden van de gemeenteraadsfractie stonden tot nu toe voluit achter de komst van een nieuw cultuurpaleis. Alleen Gerard Verspuij - ook in de race om lijsttrekker te worden - toonde zich steeds fel tegen. En voor Mustafa Okcuoglu was de lijn van de fractie reden om uit de partij te stappen. Hij is staat nu hoog op de kieslijst van GroenLinks.

Eerder al stem tegen

De leden van de PvdA denken er echter anders over dan de gekozenen. Zij spraken zich op een ingelaste vergadering op 8 juli van dit jaar al duidelijk uit tegen de bouw van het Spuiforum. Dat leidde tot grote onrust in de coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA.

Om een breuk te voorkomen, werd besloten een onderzoek uit te voeren naar een variant die was bedacht door de werkgroep Dooievaar+. Die ging uit van renovatie van de bestaande zalen aan het Spuiplein. Na een zomer studeren, werd duidelijk dat dit niet haalbaar is, aldus het Haagse college van burgemeester en wethouders.

Keuze tussen renovatie of nieuwbouw

De vraag is of een meerderheid van leden kan leven met de uitkomst van dat onderzoek of dat de sociaal-democraten opnieuw achter de critici van het project gaan staan.

Betrouwbare bronnen in de PvdA vertellen dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een oplossing om uit de problemen te kunnen komen. Daarbij doen verschillende scenario’s de ronde. Maar een ervan is dat de PvdA toch zoekt naar een min of meer elegante vorm om tot uitstel te komen, zodat dit heikele punt over de verkiezingen wordt geschoven.

D66 wil nieuwbouw

Hoe dat valt bij de coalitiepartners is maar zeer de vraag. Wel is zeker dat D66 al enige tijd een persbericht klaar heeft liggen waarin die partij duidelijk maakt uit de coalitie te stappen omdat de PvdA het Spuiforum niet meer steunt. Dat kan zo worden verzonden.

 

Deel dit artikel: