Onderzoek naar discriminatie bij Haagse politie

DEN HAAG - Er loopt een onderzoek naar discriminatie door Haagse politiemensen. Dat zei voormalig korpschef Henk van Essen maandagavond in Nieuwsuur. Van Essen zit tegenwoordig in de korpsleiding van de Nationale politie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden.
Maandagavond presenteerde Amnesty International een rapport naar discriminatie door de Nederlandse politie. Conclusie is dat etnische minderheden in Nederland door de politie vaker worden gecontroleerd dan autochtone Nederlanders. Dit is discriminerend en zelfs in strijd met de mensenrechten, aldus Amnesty.

Vooroordelen

De politie laat zich volgens de mensenrechtenorganisatie geregeld leiden door vooroordelen over het uiterlijk van criminelen. Dit geldt vooral bij zogenoemde ‘proactieve controles’.  Er wordt dan preventief gecontroleerd, zonder dat iemand al iets verkeerd heeft gedaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om preventief fouilleren. Van Essen van de Nationale politie erkent dat etnisch profileren niet professioneel is. Het komt volgens hem incidenteel voor en ‘daarvan moeten wij leren’.  Het is volgens hem echter geen structureel probleem. 

'Agenten moeten meer uitleggen’

De politiechef vindt dat agenten op straat veel meer moeten uitleggen. Als in een wijk twee donkere jongens met een sporttas schijnbaar zonder aanleiding worden gecontroleerd, moeten agenten uitleggen dat ze dit - bijvoorbeeld- doen omdat er veel wordt ingebroken en de jongens voldoen aan een signalement. 
De politie houdt zelf geen cijfers bij van discriminerend gedrag door agenten. Om er toch zelf inzicht te krijgen in gedragingen van agenten op straat worden twee wetenschappelijke studies gehouden. Een daarvan dus bij de politieeenheid Den Haag.

Ombudsman

Volgens Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zit discriminatie bij controles in de politiecultuur. Volgens Brenninkmeijer heeft de politie ook de neiging het om het onderwerp discriminatie weg te wuiven. ‘Maar de politie moet erkennen dat het gebeurt en dat het onjuist is’.
Hij noemt het verder opmerkelijk dat er bij de politie weinig klachten binnenkomen van mensen die zich gediscrimineerd voelen. ‘Deze mensen zijn het gewend dat ze gediscrimineerd worden en laten het erbij zitten’.

De Heemstraat

Omroep West meldde eerder deze maand dat agenten van bureau De Heemstraat in Den Haag vaak buitensporig veel geweld gebruiken. Ex-politieagenten, advocaten en slachtoffers verklaarden direct of indirect te maken te hebben gehad met gebruik van onterecht geweld door agenten tegen allochtonen in de Schilderswijk.
Wie zijn gelijk wil halen, wordt volgens oud-agenten en slachtoffers door de politie afgewimpeld of krijgt nooit meer iets te horen over een klacht.
Vorige week kwam de politie zelf met cijfers. Daaruit blijkt dat de Haagse politie in 2012 negentien keer de fout is ingegaan met het gebruik van geweld. In veruit de meeste gevallen was het gebruikte geweld terecht, concludeert de politie zelf.