Haagse PvdA steunt bouw van nieuw cultuurpaleis

DEN HAAG - De leden van de PvdA in Den Haag verzetten zich niet langer tegen de bouw van een nieuw cultuurpaleis in het centrum van de stad.

Tijdens een ledenvergadering van die partij, maandagavond, sprak een meerderheid zich uit tegen een aantal voorstellen om de bouw helemaal af te blazen of een beslissing over de raadsverkiezingen van maart volgend jaar te tillen.

Daarmee is de bouw van het cultuurpaleis een grote stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad moet donderdag een keuze maken tussen het plan om de bestaande gebouwen te renoveren of complete nieuwbouw. Nu de leden van de PvdA zich hebben uitgesproken, kan de fractie van die partij zich zonder zorgen over de achterban uitspreken voor nieuwbouw.

Onderdak voor culturele instellingen

Het nieuwe cultuurpaleis, of Spuiforum, zoals de gemeente het noemt, moet onderdak gaan bieden aan onder meer het Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en Nederlands Danstheater.

Tijdens een uren durende vergadering in Theater de Vaillant aan de Hobbemastraat in de Schilderswijk - waar tussen de 120 en 140 leden aanwezig waren - kregen de voor- en tegenstanders opnieuw uitgebreid het woord.

Meerderheid Hagenaars wil het niet

De tegenstanders vrezen onder meer dat de partij in maart een groot verlies gaat lijden, vanwege de steun aan het Spuiforum. Zij wijzen erop dat de meerderheid van de Hagenaars het gebouw niet ziet zitten. Ook vinden ze het onverantwoord om in tijden van crisis 181 miljoen te stoppen in een nieuw cultureel hart voor de stad.

Verder zijn er mensen die denken dat het gebouw niet voor het geraamde bedrag kan worden neergezet en dat de gemeente dus grote financiële risico’s loopt.

Juist nu investeren

De voorstanders vinden juist dat er nu moet worden geïnvesteerd. Zo kunnen Haagse bouwvakkers aan de slag. Ook zijn bouwers door de crisis bereid voor een laag bedrag in te schrijven, aldus wethouder Marnix Norder. Bovendien wijzen zij erop dat met de bouw de cultuur in Den Haag een enorme impuls krijgt.

Tijdens de stemming over diverse moties bleek dat de verhoudingen krap waren, maar een meerderheid steunde toch de plannen voor nieuwbouw. Dat was in juli van dit jaar nog anders. Toen spraken de leden van de PvdA zich duidelijk uit tegen het cultuurpaleis. Dat leidde ertoe dat de afgelopen zomer een variant om de bestaande gebouwen te renoveren is onderzocht. Maar volgens het college van burgemeester en wethouders is dat niet beter of goedkoper.

Deel dit artikel: