Gemeentemuseum Den Haag heeft meeste 'geroofde' kunst

DEN HAAG - Het Gemeentemuseum Den Haag heeft van alle Nederlandse musea de meeste 'geroofde' kunstvoorwerpen in zijn collecties. Dat blijkt uit een jarenlang onderzoek naar de herkomstgeschiedenis van kunstvoorwerpen in musea.

Nederlandse musea hebben in totaal 139 kunstvoorwerpen in hun collecties die tussen 1933 en 1945 tijdens het naziregime (vermoedelijk) zijn geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht. Daaronder zijn 69 schilderijen, 24 tekeningen en 13 joodse rituele objecten. De stukken liggen momenteel in 41 verschillende musea.

De Nederlandse Museumvereniging vroeg haar leden in 2009 de 'roofkunst' vanaf 1933 tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog in kaart te brengen. Aan het onderzoek deden 162 musea mee. Behalve in het Gemeentemuseum Den Haag hebben ook het Rijksmuseum, het Amsterdam Museum en het Stedelijk Museum veel geroofde kunst.

Claimen bij Restitutiecommissie

Aan 61 objecten is een naam gekoppeld. In die gevallen proberen musea in contact te treden met familieleden of erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Zij kunnen de kunstwerken claimen via de zogeheten Restitutiecommissie.

Van 78 objecten is onzeker wie de eigenaren waren. De betreffende kunstwerken zijn vanaf dinsdagmiddag 16.00 uur te raadplegen op de website musealeverwervingen.nl. Musea hopen dat bezoekers van de site meer informatie kunnen verschaffen over de herkomst.

Deel dit artikel: