Prinsjesdagdebat kost Den Haag 28.000 euro

DEN HAAG - De NOS hoeft geen rekening van 28.000 euro van de gemeente Den Haag te verwachten voor de kosten die zijn gemaakt voor het verkiezingsdebat op Prinsjesdag in het Atrium van het stadhuis. Het college van burgemeester en wethouders betaalt dit ‘evenement’, zoals het wordt genoemd, zelf.
Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de VVD en de Politieke Partij Scheveningen over de kwestie.
Op Prinsjesdag werd in het stadhuis het afsluitende debat tussen de fractieleiders van de landelijke partijen gehouden. Dat werd door de NOS uitgezonden. Omdat ook Geert Wilders aanwezig was, golden strenge veiligheidseisen. Volgens het college was het ‘noodzaak’ dat het stadhuis vanaf 15.00 uur leeg was.

Ambtenaren moesten elders werken

Dat had tot gevolg dat ook ambtenaren er niet meer mochten werken. Het college stelt echter dat de werknemers geen ‘verlof’ kregen. ‘De uitdrukkelijke mededeling aan de medewerkers was dat zij uiterlijk 15.00 uur het stadhuis moesten verlaten . Men kon thuis gaan werken of op het stadsdeelkantoor Leyweg. Uiteraard kon men deze 2 uur ook verlof nemen,’ staat in de antwoorden.
Het stadsbestuur erkent dat dit wel heeft geleid tot ‘verlies aan arbiedsuren’.  Maar hoeveel, is niet bekend. Dat is niet gemeten.

Opnames 'promotie voor Den Haag'

De gemeente gaat de kosten van de bijeenkomst niet verhalen op de NOS. Want het debat in het stadhuis was ‘op uitnodiging van het college van B&W’. En daar is een reden voor, vindt het. ‘De opnames zijn promotie van Den Haag en het Haagse stadhuis. Het stadhuis is de ideale locatie voor debatten als deze omdat het stadhuis midden in het centrum van de regeringsstad ligt.’
De PPS vindt ook nog dat  het ‘huis van de Haagse democratie niet mag worden omgebouwd tot een bunker’ waardoor de Hagenaar en Scheveninger er niet meer terecht kunnen.

Iedereen kan zo binnenlopen

Maar dat is ook niet het geval, aldus het college. ‘Het stadhuis heeft een open en transparant karakter. Er zijn geen beveiligingspoortjes, iedereen kan zo binnenlopen. Alleen voor deze opname zijn er veiligheidsmaatregelen.’