Zwarte Piet-demonstrant 200 keer bedreigd

DEN HAAG - De man die zaterdag bij de Zwarte Pieten-demonstratie in Den Haag een vrouw probeerde weg te jagen die voor West-Papua demonstreerde wordt sindsdien ernstig bedreigd. Er zijn inmiddels meer dan 200 dreigberichten aan hem gericht, vooral via Facebook.

Tijdens de betoging van zaterdag verscheen een vrouw met de vlag van West-Papua om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie op het Indonesische eiland. Een deel van de demonstranten zag haar aan voor een anti-Zwarte Piet-activiste en probeerde haar weg te jagen. Daarbij werd over en weer gescholden. Eén van de betrokkenen bood maandag z'n excuses aan. Sindsdien wordt hij via sociale media uitgescholden en met de dood bedreigd.

'Wacht maar tot wij komen, kijken of je dan nog aan onze vlag durft te komen' en 'Jij durft wel. Gelukkig is je naam nu bekend. Ik hoop voor je dat ze ogen voor je in je achterhoofd uitvinden', zijn twee van 200 bedreigingen.

De bedreigde demonstrant wilde aangifte doen, maar kreeg van de politie te horen dat er voor iedere bedreiging een aparte aangifte nodig is. Hij heeft vervolgens geen aangifte gedaan. De politie heeft hem gezegd wel extra alert te zijn na de bedreigingen.

Helemaal los

Volgens Jeroen Jansz, professor Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, wordt de drempel voor doodsbedreigingen via social media steeds lager. "Mensen gaan helemaal los, het lijkt wel een vorm van besmetting. Vaak zijn de dreigers zich ook niet bewust van de consequenties van hun handelen", asldus Jansz.

Het feit dat mensen vaak alleen achter hun PC of tablet zitten zonder dat ze iemand tegenover zich zien speelt volgens de hoogleraar een grote rol. Niemand geeft tegengas.

 

Deel dit artikel: