NVU doet mee in Westland, maar wat voor een club is dat?

WESTLAND - De politieke partij Nederlandse Volks-Unie (NVU) doet volgend jaar mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Westland, onder leiding van restaurantmedewerkster Debby Koene. Door haar extreemrechtse standpunten heeft de partij een dubieus imago. Vijf vragen en antwoorden over de NVU:

1. Wie is Debby Koene?

Debby Koene is de vriendin van de NVU-kringleider van Dordrecht, Rick Pakvis. Ze komt uit Monster en werkt bij restaurant Madestein in Den Haag. Koene zelf is tot na de gemeenteraadsverkiezingen niet beschikbaar voor interviews, laat NVU-voorzitter Constant Kusters weten. ‘Het is erg moeilijk om lijsttrekkers te vinden, dus we willen hen zoveel mogelijk uit de wind houden’, zegt Kusters.
Volgens Kusters is Koene een ‘blanco in de politiek'. Ze komt zelf uit de regio en weet wat er speelt. ‘Er staat niets op haar cv dat tegen haar spreekt.’

2. Wat voor een partij is de NVU?

De Universiteit Leiden bracht tot 2009 jaarlijks de rapportage Racisme en Extreemrechts uit. Daarna heeft de Anne Frankstichting het overgenomen. Die rapportages noemen de NVU in één adem met extreemrechtse groeperingen als Blood & Honour en Voorpost. Zelf noemt de NVU, overigens de enige politieke partij in het rijtje, zich volksnationalistisch. De club richt zich voornamelijk op demonstraties.
De Leidse universitair hoofddocent Jaap van Donselaar maakt een onderscheid tussen twee typen extreemrechts: de klassieke variant en nieuw rechts-radicaal. Klassiek extreemrechts wordt gekenmerkt door een antisemitisch karakter (neonazistisch) en het geloof in rassenonderscheid. Nieuw rechts-radicaal richt zich meer op het bestrijden van immigratie en een afkeer van de islam. De NVU wordt gezien als een klassiek extreemrechtse groepering. In het (recente) verleden is de partij in aanraking gekomen met justitie voor het overtreden van de racismewet.

3. Heeft de NVU zetels in gemeenteraad, Provinciale Staten of Tweede Kamer?

In 1974 deed de NVU voor het eerst mee aan lokale verkiezingen. In Den Haag voerde de partij campagne onder de leus ‘Den Haag blank en veilig’. De partij haalde bij die verkiezingen geen zetels en dat is sindsdien niet anders geweest.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 deed de partij tevergeefs mee in Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe en Heerlen. Daar haalde de NVU een resultaat tussen de 0,5 en 0,7 procent. De NVU doet volgend jaar voor het eerst mee in Westland.
Westland wordt momenteel bestuurd door GemeenteBelangen Westland, het CDA en ProgressiefWestland. In de Westlandse politiek verwacht men weinig van de komst van de NVU. ‘Ik denk niet dat ze genoeg stemmen van de Westlanders krijgen, en anders zou het me zwaar tegenvallen’, zegt fractievoorzitter Jan Prins (ProgressiefWestland) tegen het AD. 

4. Wat vindt de NVU eigenlijk van Westland?

De NVU heeft een twaalfpuntenplan opgesteld. Zo neemt de partij stelling tegen goedkope Oost-Europese arbeidskrachten. ‘Nederlandse arbeidsplaatsen in de eerste plaats voor Nederlandse arbeidskrachten’, staat te lezen in de verkiezingsfolder. Daarnaast pleit de NVU voor meer subsidie op zonne-energie.
Op landelijk niveau is de NVU voor de herinvoering van de doodstraf, afschaffing van het homohuwelijk en voor het verplicht zingen van het volkslied op alle scholen.

5. Maakt de partij kans in Westland?

Volgens partijvoorzitter Constant Kusters zit er ‘zeker één zetel in'. Sterker nog, ‘het zou mij niet verbazen als het er twee of drie worden'. Dat zei hij in het programma Studio Haagsche Bluf op Radio West.
Onderzoeken naar groeperingen als de NVU suggereren dat de aanhang afbrokkelt. Volgens de laatste rapportage Racisme en Extreemrechts van maart 2013 heeft de NVU naar schatting 20 actieve leden in Nederland.
Op 19 maart 2014 kiest Westland een nieuwe gemeenteraad.