Willem Vermeend: 'Privatisering staatsbedrijven ging te snel'

Logo KPN
Logo KPN
DEN HAAG - Oud-minister en staatssecretaris Willem Vermeend vindt dat de privatisering van overheidsbedrijven in de jaren negentig te snel is gegaan. Vermeend doet deze uitspraak in het programma WestBusiness presenteert: FRITS!.
De privatisering van KPN, de gezondheidszorg en nutsbedrijven vond plaats onder het bewind van Vermeend, hij was destijds  Staatssecretaris van Financiën.  Over deze periode zegt de oud-politicus:  ‘In de periode van de jaren negentig werden wereldwijd staatsbedrijven geprivatiseerd. Dat was de trend  Als je terugkijkt voor Nederland moet je je afvragen of je dat in dit tempo had moeten doen’.

Bescherming tegen vijandige overnames

Maar niet alleen het tempo heeft nadelige gevolgen gehad volgens Vermeend. ‘De meester landen in Europa hebben hun bedrijven beschermd tegen vijandige overnames. Met de wijsheid van nu hadden we betere beschermingsregelingen moeten maken, net als andere landen’.

Voorlopig geen terugkeer naar politiek

Inmiddels is Vermeend werkzaam als internetondernemer, hoogleraar en commissaris bij verschillende bedrijven. Een terugkeer naar de politiek sluit hij niet helemaal uit : ‘zeg nooit, nooit’. Maar op de korte termijn ziet Vermeend dit echter niet gebeuren. ‘Ik heb erg lang in de politiek gezeten, op een gegeven moment heb je het wel gezien. Ik ben nu ondernemer en dat vind ik heerlijk’.