Tegenstanders cultuurpaleis leggen zich niet neer bij besluit

Over het cultuurpaleis is binnen de PvdA veel discussie ontstaan.
Over het cultuurpaleis is binnen de PvdA veel discussie ontstaan.
DEN HAAG - De tegenstanders van het cultuurpaleis leggen zich niet neer bij het besluit van de Haagse gemeenteraad, die donderdagavond de plannen voor het project steunde.
De tegenstanders, georganiseerd in werkgroep Dooievaar+, zijn van plan naar de Raad van State te stappen. Ook hopen ze dat de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar het besluit terugdraait. PvdA-wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling) is daar niet bang voor. 'Daarmee zou het college miljoenen verspillen', zegt hij hierover.

'Verspilling belastinggeld'

De tegenstanders vinden het project een verspilling van belastinggeld. Ze zijn bang dat het cultuurpaleis veel duurder wordt dan begroot en zien liever dat de bestaande gebouwen worden gerenoveerd. De gemeente heeft die mogelijkheid in de zomer laten onderzoeken, maar daaruit bleek dat sloop en nieuwbouw goedkoper zou zijn, en bovendien meer zou opleveren.
Andere critici wijzen op het historisch belang: het Lucent Danstheater uit 1987 was het eerste grote ontwerp van de nu wereldberoemde architect Rem Koolhaas.

Cultuurpaleis niet populair in Den Haag

Het project is niet populair in Den Haag, blijkt uit peilingen. Maar Norder is optimistisch. 'Draagvlak ontstaat als je begint. Dit wordt geweldig, een brandpunt van cultuur midden in de stad. Het is zo helder dat dit een verbetering is', zegt Norder.
De oppositie diende donderdagavond een motie van wantrouwen in tegen hem.