Meeste asielzoekers sinds 2002 volgens COA in Rijswijk

RIJSWIJK - Het aantal asielzoekers dat dit jaar Nederland binnenkomt, is sinds 2002 niet zo hoog geweest. Directeur Jan-Kees Goet van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in Rijswijk verwacht dat in 2013 17.000 asielzoekers bij komen.

Het COA, dat wegens teruglopende aantallen vluchtelingen net een grote reorganisatie achter de rug heeft, moet weer gebouwen openen en ontslagen werknemers bellen met de vraag of ze weer aan de slag kunnen. Dat zegt Goet in een interview met de Volkskrant vrijdag.

Oorzaak toename onbekend

'Eerst ging het heel gelijkmatig', zegt Goet over de stijging van het aantal mensen dat zich aan de grens meldt. 'Daardoor had niemand het echt in de gaten. Maar in de zomer hebben we een haakse bocht gemaakt. We houden er rekening mee dat de stijging in elk geval tot het eind van het jaar aanhoudt.' Het is niet helemaal duidelijk waarom zich dit jaar zoveel asielzoekers melden. Veel komen er uit Syrië, maar ook melden veel Eritreeërs en Somaliërs zich.

Tijdens de reorganisatie zijn 14 COA-locaties gesloten en is 40 procent van de staf ontslagen. In het hoofdkantoor van het COA in Rijswijk zijn 'drie etages leeggemanaged. Een bezuiniging van 51 miljoen euro', zegt Goet.

Asielzoekers doen vrijwilligerswerk

De tijd dat studeren en werken voor asielzoekers strikt verboden was, is volgens Goet voorbij. 'We stimuleren dat ze als vrijwilliger gaan werken buiten het asielzoekerscentrum. Ik heb er geen baat bij als mensen de hele dag door de ramen naar buiten zitten te kijken. Daar worden ze alleen maar depressief van.'

Deel dit artikel: