Vervroegd rijbewijs vaakst gehaald door jongeren uit Zuid-Holland

ZUID-HOLLAND - De meeste jongeren die vervroegd hun rijbewijs halen via het programma 2toDrive komen uit de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. De twee provincies zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 35 procent van de 45.000 jongeren die de afgelopen twee jaar vervroegd hun rijbewijs haalden.
Sinds 1 november 2011 mogen jongeren vanaf hun zeventiende verjaardag het praktijkexamen voor hun rijbewijs B afleggen. Als ze slagen, mogen ze tot hun achttiende onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Daarna mogen ze zonder begeleiding achter het stuur.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bedacht deze constructie om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. 'De resultaten tot nu toe laten zien dat het rijden onder begeleiding een positief effect heeft. Het zorgt ervoor dat jongeren over een goede dosis ervaring beschikken zodra ze helemaal zelf gaan rijden', aldus minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur.

Opvallende cijfers

Opvallend is dat jongeren die het rijbewijs behalen via 2toDrive sneller slagen dan hun medekandidaten van 18 jaar en ouder. In Duitsland heeft het rijden onder begeleiding van een coach ervoor gezorgd dat jongeren 22 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen veroorzaken.