Van Aartsen over Spuiforum: 'We hebben niemand belazerd'

DEN HAAG - Wethouder Marnix Norder (PvdA) van Stadsvernieuwing is zorgvuldig omgegaan met het vraagstuk rond het cultuurpaleis en het is een democratisch proces geweest. Dat zegt burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag tegen Omroep West. Het college van burgemeester en wethouders is erg geraakt door de beschuldiging dat ze Hagenaars zou 'belazeren' met het plan voor het Spuiforum aldus de burgervader.

'Ik weet hoe zorgvuldig er met dit vraagstuk is omgegaan. Als de renovatievariant had gekund, was daarvoor gekozen. Belazeren is wel het laatste dat aan de orde is geweest', aldus Van Aartsen.

'We leven in een democratie. Dat systeem ligt vast in de grondwet en beschermt ons. Het betekent ook dat het de gemeenteraad is die uiteindelijk beslist over dit soort ingrijpende zaken', zegt Van Aartsen over de beslissing van de raad om groen licht te geven voor de bouw van het cultuurpaleis op het Spui.

Van Aartsen noemt het goed dat Norder nog eens heeft uitgelegd waarom het cultuurpaleis moet worden gebouwd. 'Deze drie instellingen zijn zo ontieglijk belangrijk voor de stad', zegt Van Aartsen. Wat hem betreft is het noodzakelijk dat het Koninklijk Conservatorium, het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater een nieuw onderkomen krijgen. 'Het gebouw verloedert, niemand wil er meer optreden. Gaandeweg het proces waren alle partijen - op de PVV na - het eens dat er íets moest gebeuren.'

Het college van burgemeester en wethouders was erg geraakt door de beschuldiging dat ze Hagenaars zou 'belazeren' met het plan, vertelt Van Aartsen. 'Ik weet hoe zorgvuldig Norder met dit vraagstuk is omgegaan. Als de renovatievariant had gekund, was daarvoor gekozen. Belazeren is wel het laatste dat aan de orde is geweest', aldus Van Aartsen.

Deel dit artikel: