Sloot in Nootdorp roodgekleurd door zwavelpurperbacterie

NOOTDORP - Het roodgekleurde water in een sloot aan de Kerkweg in Nootdorp is veroorzaakt door zwavelpurperbacteriën. Hoewel de bacterie voor zover bekend ongevaarlijk is voor mens en dier, adviseert het Hoogheemraadschap van Delfland om contact met het water te vermijden.
Medewerkers van Delfland hebben vrijdagochtend monsters genomen van het slootwater achter eetcafé 1837. Uit laboratoriumonderzoek bleek de zwavelpurperbacterie de boosdoener. Deze bacterie gedijt goed in zuurstofarm water.
Dat de zuurstofwaarden in het water laag zijn, is volgens Delfland niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Het afbreken van bladafval in het water is een natuurlijk proces en kost veel zuurstof. Door de zwavel die bij dit verrottingsproces vrijkomt, gaat de zwavelpurperbacterie explosief groeien.

Bacterie verdwijnt vanzelf

De bacterie verdwijnt vanzelf weer als dit proces voorbij is. De plek waar het water rood is gekleurd, is aan het einde van de sloot. Het water stroomt er niet verder. Daarom is volgens het hoogheemraadschap de kans klein dat de rode kleur zich verspreidt.