Ex-directrice Haagse abortuskliniek beboet voor AWBZ-fraude

Financiële meevaller voor Den Haag
Financiële meevaller voor Den Haag
DEN HAAG - De voormalige directrice van de Haagse abortuskliniek PretermRutgers heeft een geldboete gekregen voor fraude met AWBZ-subsidie. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de 75-jarige Anna R. vrijdag tot een geldboete van 25.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk.
De straf valt fors lager uit dan de eis van justitie, die 21 maanden celstraf en een boete van 1,5 ton eiste. De rechtbank is ervan overtuigd dat de vrouw niet fraudeerde om er zelf beter van te worden, maar uit ideële overwegingen handelde. De rechtbank sprak de oud-directrice onder meer vrij van witwassen en enkele andere verdenkingen.
Een werkneemster die de directrice hielp bij de fraude, kreeg een werkstraf van 120 uur opgelegd. Het Openbaar Ministerie had tegen haar een celstraf van een jaar geëist.

Onderzoek

De opsporingsdienst van de Belastingdienst, de FIOD, begon het onderzoek in 2010, na een aangifte door de nieuwe directie van de kliniek.
Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim worden doorbroken. Omdat alle andere administratie was vernietigd, moest een externe arts-deskundige duizenden dossiers bekijken. Het totale fraudebedrag zou zijn opgelopen tot bijna 1 miljoen euro.