Bankmedewerker Gouda schaamt zich diep voor wapenhandel

GOUDA - 'Ik schaam me diep en ik vind het heel erg om dit te zien.' Dat was vrijdag in de Haagse rechtbank de reactie van de 28-jarige wapenhandelaar Koen B. uit Gouda na het zien van undercoverbeelden.

Door John van der Tol

De voormalig Rabobank-medewerker wordt verdacht van wapenhandel, wapenbezit en het voorbereiden van een kluisroof bij een bankfiliaal van zijn werkgever. In een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd B. met behulp van verborgen camera’s ontmaskerd.
Voorovergebogen hoorde de Gouwenaar het geluid van de fragmenten vrijdag in de rechtszaal aan. 'Ik had dit allemaal uit mijn hoofd verbannen en ik vond dit confronterend om te zien', reageerde hij na afloop. Op de beelden was te zien hoe Koen B. meerdere verboden wapens verkocht.

Infiltranten

Met behulp van infiltranten werd vastgelegd hoe de Gouwenaar in 2011 op een parkeerplaats langs de A12 bij Reeuwijk opnieuw een grote hoeveelheid verboden wapens wilde slijten. Hij werd direct door de politie aangehouden.
De bankmedewerker bleek gemakkelijk revolvers, volautomatische pistolen, geluidsdempers en dubbelloops geweren te kunnen leveren. In de tv-reportage van Peter R. de Vries was te zien dat die vuurwapens veelal rechtstreeks uit de FN-wapenfabriek in het Belgische Herstal kwamen.

Onschuldig

Koen B. is liefhebber van de schietsport. Hij begon met het verhandelen van 'wapens die mogen', maar langzaamaan werden dat verboden vuurwapens. 'Ik was er dagelijks mee bezig en dan sluipen er toch wat dingen in die niet mogen', verklaarde B. tegenover de rechters.
Verder fabriceerde de Gouwenaar in zijn eigen huis 'dumdum-patronen'. Deze kogels kunnen voor grote schade zorgen in een menselijk lichaam en zijn vrijwel altijd dodelijk.

Bankroof

De inmiddels 28-jarige verdachte leek meer van plan te zijn. Tijdens de verborgen camera-actie besprak hij ook een aantal opties met de infiltranten om een kluisroof te plegen in één van de Rabobankfilialen in Capelle aan den IJssel en Rotterdam.
Tegenover Omroep West liet de verdachte vrijdag weten zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de wapenhandel, maar voor het voorbereiden van een beroving op zijn eigen bank doet hij dat niet. 'Daar zit een ander verhaal achter', aldus Koen B..

Strafeis

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagmiddag nog geen straf geëist tegen de verdachte, die samen met een koper van hem terechtstaat. Voor de inhoudelijke behandeling zijn twee dagen uitgetrokken.