Eerste werkzaamheden Haags cultuurpaleis al begonnen

DEN HAAG - Een paar uur na het finale besluit over het Haagse cultuurpaleis zijn de eerste voorbereidende werkzaamheden voor het miljoenenproject al begonnen. Op het Norfolkterrein op Scheveningen is vrijdagochtend gestart met het bouwrijp maken van de grond voor het tijdelijke theater.

In dit Zuiderstrandtheater gaan het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater vanaf volgend jaar voorstellingen geven tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden in het centrum. Het Nederlands Danstheater ligt nog altijd dwars omdat het dansgezelschap liever naar een centrale plek in de binnenstad wil. 

Groen licht

Donderdagavond gaf een meerderheid van de Haagse gemeenteraad groen licht voor de bouw van het Spuiforum. Alle oppositiepartijen en een PvdA-raadslid stemden tegen omdat zij de investering van 181 miljoen euro te hoog vinden in deze tijden van bezuinigingen.

Bovendien stellen ze dat de gemeente onaanvaardbare financiële risico’s neemt met het project. Een motie van wantrouwen tegen wethouder Marnix Norder werd gesteund door de hele oppositie maar kreeg geen meerderheid.

Aanbesteding na zomer 2014

Na de zomer van volgend jaar wil het college van burgemeester en wethouders beginnen met de aanbesteding van het bouwproject. Rond die tijd start de sloop van de oude theaters. In 2015 verwacht het college te kunnen bouwen en in 2018 moet het cultuurpaleis er staan. 

Deel dit artikel: