Korpschef Bouman: Agenten discrimineren soms, maar niet structureel

Aanhouding politie
Aanhouding politie
DEN HAAG - Korpschef Gerard Bouman van de nationale politie erkent dat agenten soms discrimineren, schrijft hij in een blog op Politie.nl. Maar de korpschef is het fundamenteel oneens met de suggestie dat de politie ‘structureel en in toenemende mate etnisch profileert'.
Bouman vervolgt in de blog: ’De maatschappij verwacht dat wij proactief optreden. Dat betekent onderscheid maken. Bijvoorbeeld door op straat nauwlettend naar afwijkend gedrag te kijken. In relatie tot culturele minderheden krijgt zo’n generalisatie snel het etiket etnisch profileren.’
Volgens Bouman kan het niet anders dan dat daarbij regelmatig onschuldige mensen worden aangehouden en gefouilleerd. ‘Natuurlijk zijn inschattingsfouten vreselijk. Zoiets doet mensen pijn. Dan moeten wij alles doen om de schade te herstellen, zoals excuses aanbieden en onze fout uitleggen. Ook dat behoort tot goed politiewerk.’

Amnesty International

Maandagavond presenteerde Amnesty International een rapport over discriminatie door de Nederlandse politie. Conclusie van de mensenrechtenorganisatie is dat etnische minderheden in Nederland door de politie vaker worden gecontroleerd dan autochtone Nederlanders. Dit is discriminerend en zelfs in strijd met de mensenrechten, aldus Amnesty.
Er loopt een onderzoek naar discriminatie door Haagse politiemensen. Dat zei voormalig korpschef Henk van Essen op 28 oktober in Nieuwsuur. Van Essen zit tegenwoordig in de korpsleiding van de Nationale politie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden.