‘Keuze voor Verspuij maakt PvdA onbetrouwbaar’

DEN HAAG - De strijd om het lijsttrekkerschapvan de Haagse PvdA wordt harder. Zo roept Rabin Baldewsingh, een van de vier lijsttrekkerskandidaten, de leden op niet voor Gerard Verspuij te kiezen.

Baldewsingh stelt dat als de leden van de Haagse PvdA tijdens de lijsttrekkersverkiezing van hun partij Gerard Verspuij als de nummer 1 naar voren schuiven, ze hun partij daarmee ‘onbetrouwbaar’ maken. Ze zorgen er dan voor dat de PvdA bij de coalitiebesprekingen na de gemeenteraadsverkiezingen ‘buiten spel’ komt te staan.

Dat zei Rabin Baldewsingh, een van de drie andere lijsttrekkerskandidaten van de Haagse PvdA vrijdagavond tijdens een debat van de Jonge Socialisten in buurthuis de Mussen in de Schilderswijk. Volgens Baldewsingh moet Verspuij zich neerleggen bij het feit dat hij zijn strijd tegen de bouw van het nieuwe cultuurpaleis heeft verloren. ‘Soms moet je je verlies nemen, anders maak je dingen kapot.’

In de Mussen gingen de vier lijsttrekkerskandidaten van de Haagse PvdA voor de tweede keer met elkaar in debat. Stonden de eerste keer vooral overeenkomsten centraal, nu werden ze uitgedaagd om de onderlinge verschillen te benadrukken.

Verspuij is het enige raadslid van de PvdA en de enige in de race om de nummer 1-positie die tegen de bouw van het Spuiforum is. Hij verklaarde dat als hij wordt gekozen hij zijn uiterste best gaat doen om het besluit om het cultuurpaleis te bouwen terug te draaien.

Hij vindt dat de 181 miljoen euro beter kan worden besteed en dat de PvdA met de keuze om het project te steunen, laat zien dat die partij is losgeraakt van zijn wortels.

Zijn opponenten Marieke Bolle, Jos de Jong en Rabin Baldewsingh, vinden dat een niet-begaanbare weg. Vooral de laatste viel Verspuij hard aan. ‘ Doe mij een plezier: het is pijnlijk, maar laat het los,’ zei hij tegen zijn concurrent.
Het standpunt van Verspuij om tegen het cultuurpaleis te blijven, kan hem als hij wordt gekozen nog in een spagaat brengen. Want het is niet ondenkbaar dat in het verkiezingsprogramma komt te staan dat het Spuiforum een belangrijk project voor de PvdA is. En van een lijsttrekker wordt volgens de partijregels verlangd dat die achter het programma staat.

Deel dit artikel: