Deelnemers laten Alpe d'HuZes vallen door declaratiegedrag van Haagse oprichter

Finish Alpe d'Huzes
Finish Alpe d'Huzes
DEN HAAG - Het declaratiegedrag van de Hagenaar Coen van Veenendaal dreigt het door hem opgerichte wielerevenement Alpe d'HuZes de kop te kosten.
Er hebben zich fors minder deelnemers aangemeld voor de fietstocht dan vorig jaar rond deze tijd. Het aantal ligt nu op 4000, terwijl dat vorig jaar 5000 was. Dat heeft voorzitter Johan van der Waal gezegd. Hij wijt de afname aan de recessie en de commotie die is ontstaan over declaraties van Coen van Veenendaal. 

'Laat kankerpatiënten niet in de steek'

Uiteindelijk deden in juni van dit jaar 7800 mensen mee aan de fietstocht om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. De inschrijving voor volgend jaar is nog niet gesloten. Tot 1 januari kunnen mensen zich nog aanmelden. 'Het aantal kankerpatiënten is niet met de helft afgenomen. Ik hoop dat mensen blijven zien hoe belangrijk dit is', zegt Van der Waal.
De deelnemers die geld ophalen via sponsoring, beklimmen twee dagen de Alpe d'Huez in de Franse Alpen, maximaal zes keer. In augustus ontstond ophef over declaraties van Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal bij zijn stichting Inspire2Live. Hij bleek ruim twee ton te hebben gedeclareerd voor werkzaamheden in 2010 en 2011.
Alpe d'HuZes had jarenlang gegarandeerd dat iedere gedoneerde euro naar KWF Kankerbestrijding zou gaan. Er mocht niets aan de strijkstok blijven hangen. De opbrengst van dit jaar was ruim 29 miljoen euro.