Naasten prins Friso staan in Delft stil bij zijn te korte leven

DELFT - Delft herdenkt zaterdag prins Friso die maar 44 jaar mocht worden. In het centrum van Delft hangen de vlaggen halfstok, de wieken van de molen staan stil.
In de Oude Kerk zullen bijna 900 relaties, vrienden en collega's stilstaan bij de prins die stierf voordat Nederland hem kon leren kennen. Onder de aanwezigen zijn behalve de koninklijke familie ook bisschop Tutu uit Zuid-Afrika, de zanger Bono van U2 en oud-VN-topman Koffi Annan. In kerk zullen toespraken worden gehouden en er is muziek en zang. De bijeenkomst is besloten.
Delftenaren kunnen zaterdagmiddag wel een glimp opvangen van de genodigden. Het gezelschap komt eerst bij elkaar in het Prinsenhof en loopt dan naar de Oude Kerk. In dezelfde kerk trouwde prins Friso in april 2004 met Mabel Wisse Smit. Hij woonde tijdens de studietijd schuin tegenover het middeleeuwse gebouw.
Het godshuis ligt honderd meter van de Nieuwe Kerk waar de grafkelder van de Oranjes zich bevindt. Prins Friso is begraven in Lage Vuursche, vlakbij slot Drakensteyn, waar zijn moeder prinses Beatrix haar intrek in zal nemen.