Al 7000 handtekeningen tegen overvolle klassen

DEN HAAG - Een petitie van zeven Haagse leraren tegen overvolle klassen is binnen een week door 7000 mensen ondertekend. De initiatiefnemer, de vakbond Leraren in Actie uit Den Haag, wil er eind november 40.000 hebben om die aan de Tweede Kamer te kunnen overhandigen.
Het parlement moet volgens de petitie onmiddellijk iets doen aan overvolle klassen. Zo moet het maximumaantal leerlingen per klas in het regulier onderwijs met ingang van schooljaar 2014-2015 omlaag naar 28. Drie jaar later mag het aantal maximaal 24 leerlingen zijn.
Volgens de bond zijn klassen in de afgelopen jaren door bezuinigingen steeds groter geworden. Vier op de tien klassen in het primair en voortgezet onderwijs tellen 28 of meer leerlingen. Eén op zes scholen zou er 30 tellen, maar ook klassen van 30 tot 36 kinderen zijn geen uitzondering meer. Dat komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede, stelt Leraren in Actie.

Ministerie: cijfers stabiel

In eigen cijfers van het ministerie van Onderwijs zijn geen aanwijzingen te vinden dat de klassegrootte de laatste jaren is toegenomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de cijfers over het algemeen stabiel.