Minister Kamp maakt kennis met ruimtevaart in Noordwijk

Satelliet
Satelliet
NOORDWIJK - Minister Henk Kamp brengt maandagmiddag met astronaut André Kuipers een bezoek aan ruimtevaartcentrum ESTEC en het nabijgelegen 'space businesscentrum' SBIC in Noordwijk.
De minister wordt op de hoogte gebracht van de activiteiten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk en maakt kennis met een aantal gevestigde en startende ondernemers in de ruimtevaart.
In aanwezigheid van de minister tekenen Netherlands Space Office, het KNMI en onderzoeksinstituut SRON het contract voor de verwerking van de gegevens van Tropomi. Dit nieuwe geavanceerde Nederlandse ruimte-instrument gaat vanaf 2015 luchtvervuiling in kaart gaat brengen vanaf de ESA-aardobservatiesatelliet Sentinel-5-p. De Sentinelsatellieten zijn onderdeel van het aardobservatieprogramma Copernicus van de EU en ESA.

ESTEC

ESTEC is het technologische hart en de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Nederland is medeoprichter van ESA en nu één van de twintig ESA-lidstaten. Ruim 2600 Europeanen werken in Noordwijk aan de technische realisatie van het Europese ruimtevaartprogramma. Vrijwel alle satellieten van ESA worden bij ESTEC ontwikkeld én uitvoerig getest.