Stamppottenweer! Welke stamppot zet jij op tafel ?

DEN HAAG - Herfststormen waaien over de regio, de regen zwiept tegen de ramen, blaadjes vallen van de bomen. Kortom het is echt stamppottenweer. De meest geliefde stamppotten zijn volgens Omroep West-Facebookgebruikers boerenkool, stamppot andijvie, hutspot en zuurkool.
Yvonne Vieveen-Pauw schrijft op de Facebookpagina van Omroep West: ‘Toevallig eten we vanavond andijviestamppot...Mmm lekker!’ Ronald Verschoor antwoordt op Facebook op de vraag wat de lekkerste stamppot is: ’Alles, als ik het zelf maar niet hoef klaar te maken.’
Ilona Prins maakt graag traditionele boerenkool: ‘Boerenkool, maar niet te gaar: met een bite erin dus en unox ambachtelijk erbij (helaas bijna nergens meer te koop, dan maar hema) en vetspek blokjes er door .....mmmmmmm gelijk zin in.’ Natuurlijk zijn er ook de nodige variaties. Bij Henri van Geffen krijg je een Indische variant van stamppot andijvie voorgezet. Daar gaat verse gember, verse sereh , knoflook kerrie en kokosmelk door.  

Echte stampers en luie stampers

Een stamppot moet in ieder geval gestampt worden, vinden lezers van Omroep West, en niet door de pureeknijper worden gehaald. Robert Jones reageert: ‘Zelf stampen met een flinke dot halvarine, een scheut melk en wat gemalen zwarte peper. Lekker smeuïg.’ Michelle Van Wingerde- Bezemer doet het makkelijker. Ze zet de mixer erop: ‘een luie stamper haha'. 
Hutspot blijkt veruit favoriet. Geen wonder, want deze stamppot vind zijn ontstaansgeschiedenis in onze regio. Het is oktober 1574, de Spanjaarden belegeren Leiden. Om de Spanjaarden te verjagen laat de prins van Oranje de dijken van Holland doorsteken. De Spanjaarden slaan op de vlucht en in de haast om weg te komen, laten ze alles achter in hun kamp. Inclusief het eten dat op dat moment werd klaargemaakt.
Dit eten werd door de uitgehongerde Leidse bevolking gretig soldaat gemaakt en bestond uit fijngestampte wortelen, uien en pastinaken: hutspot. In de loop der jaren is de pastinaak vervangen door de welbekende aardappel.