HagaZiekenhuis in Den Haag publiceert sterftecijfers hartoperaties

HagaZiekenhuis locatie Leyweg
HagaZiekenhuis locatie Leyweg © Richard Mulder
DEN HAAG - Het HagaZiekenhuis in Den Haag maakt vanaf maandag resultaten van zijn hartoperaties openbaar. Het Hartcentrum wil patiënten daarmee een idee geven van de kwaliteit van de operaties.
De resultaten van alle hartoperaties in 2011 en 2012 zijn op de site van het ziekenhuis te vinden. In de toekomst zal het Hartcentrum elk jaar de resultaten openbaar maken. Het gaat om de ziekenhuislocaties aan de Leyweg en de Sportlaan.
Bezoekers kunnen zien hoeveel patiënten er zijn geopereerd en hoeveel van hen tijdens de operatie zijn overleden. Ook gegevens van mensen die na een operatie in het ziekenhuis zijn overleden, staan in de tabellen.

Sterftecijfers lager dan ingeschat

In 2011 overleden 19 van de 894 hartpatiënten. In 2012 ging het om 29 sterfgevallen in een groep van 941 patiënten. Het ziekenhuis is positief over de cijfers van de beide jaren. De sterftecijfers, die achteraf worden vergeleken met een voorspeld aantal sterfgevallen, lagen aanzienlijk lager dan vooraf werd ingeschat.
Het ziekenhuis maakt van tevoren een inschatting op basis van de leeftijd, het geslacht en mogelijke aandoeningen van de patiënt. Zo heeft iemand die boven de 80 jaar is en aan nierfalen lijdt, meer kans om aan een hartoperatie te overlijden dan een jongere patiënt.

HagaZiekenhuis in opspraak

Het HagaZiekenhuis raakte dit voorjaar in opspraak na een uitzending van het VPRO-programma Argos. Een chirurg gaf jarenlang te lage sterftecijfers door. Verder waren er opvallend hoge sterftecijfers in 2007 en 2008.
Afgelopen maart stopte de locatie aan de Leyweg in maart tijdelijk met hartoperaties. Tijdens de voorbereiding van een hartoperatie bleek dat het personeel zich niet aan het protocol had gehouden. Er zijn tachtig operaties afgezegd. Na evaluaties zijn de operaties hervat.