Bollenraad gaat verder zonder Noordwijk

Archieffoto
Archieffoto
NOORDWIJK - Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen gaan zonder Noordwijk samenwerken in de zogenoemde Bollenraad. De gemeente Noordwijk heeft besloten niet aan de intensieve samenwerking mee te doen.
Na jarenlang praten kwam er vorig jaar schot in de zaak. De gemeenten kwamen uiteindelijk uit op een samenwerking in een Bollenraad.
In het komende jaar krijgen raadsleden van alle deelnemende gemeenten zitting in deze raad. De gemeenten willen liever op deze manier samenwerken dan fuseren.
Voor de gemeente Noordwijk lijkt het plan nog te veel op een fusieverband. Volgens gemeentewoordvoerder Ton van Heemst heeft Noordwijk een voorkeur voor een flexibel samenwerkingsverband.
Noordwijk wil zich niet beperken tot vier gemeenten
'Wij willen graag samenwerken, maar als gemeente willen we ons niet beperken tot de vier andere gemeenten in de Bollenstreek. Als een bepaald vraagstuk hierom vraagt willen we ook in de gelegenheid zijn om een samenwerking aan te gaan met bijvoorbeeld Katwijk of Oegstgeest.'
De Bollenraad zal zich vooral buigen over kwesties die meerdere gemeenten aangaan. Het gaat dan om thema's zoals ruimtelijke ordening, toerisme, jeugdzorg en de openbare veiligheid.