Robot runt nieuwe apotheek in Diaconessenhuis

LEIDEN - Naast een ziekenhuisapotheek heeft het Diaconessenhuis in Leiden sinds maandag een apotheek, waar patienten van buitenaf en bezoekers van een polikliniek hun medicijnen kunnen afhalen. Deze fonkelnieuwe apotheek is volledig geautomatiseerd met een robot, die de apothekersassistenten het nodige werk uit handen neemt.
De assistent controleert het recept en maakt er een scan van. Daarna pakt de robot de medicijnen, plakt er een etiket op en stuurt het met een lopende band door de lucht naar de balie. Hier controleert de assistent nog een keer het recept, waarna de patiënt een sms of e-mail met afhaalcode krijgt. Als de patiënt in de apotheek zijn code intikt, is hij meteen aan de beurt om zijn medicijnen af te halen.

Assistent niet overbodig

De robot maakt de apothekersassisten niet overbodig. 'Simpele dingen als medicijnen pakken en etiketten plakken, hebben we geautomatiseerd', zegt apotheker Dimitri Vermeer. 'Hierdoor heeft de assistent meer tijd voor voorlichting over medicijngebruik'.
Eind deze maand krijgt deze geavanceerde apotheek in het Diaconessenhuis ook een medicijnenautomaat. De patiënt kan dan ook 's nachts zijn medicijnen afhalen.