Leidse dreiger: 'Burgemeester moet mijn vakantie terugbetalen'

LEIDEN - Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zou de 'Leidse dreiger' eigenlijk een schadevergoeding moeten betalen voor zijn afgebroken vakantie. Dat zou de 19-jarige Janoek V. hebben gezegd tijdens een psychologisch onderzoek.
De verdachte doelt daarmee op zijn vakantie in Costa Rica waar abrupt een eind aan kwam. Hij verbleef in een hostel in het Centraal-Amerikaanse land en kwam vrijwillig naar Nederland toen duidelijk werd dat hij gezocht werd. Op Schiphol is hij aangehouden, maar na een aantal politieverhoren mocht hij naar huis.

Geen schadevergoeding

V. moest zich dinsdag voor de rechter in Den Haag verantwoorden. Daar werd een werkstraf van 150 uur tegen hem geëist, plus een maand voorwaardelijke celstraf. Misschien mag hij van geluk mocht spreken dat er geen vorderingen tegen hem zijn ingediend. Om die reden is er ook geen schadevergoeding tegen hem geëist. De kosten die politie en gemeente maakten naar aanleiding van zijn dreigement waren enorm.
Maar de verdachte Leiderdorper zag dat anders. 'Ik zou het onredelijk vinden als de kosten op mij verhaald worden', zo staat in het rapport van de psycholoog te lezen. V. vindt dat de burgemeester juist fout zat door overdreven op de bedreiging te reageren.

Hoge kosten

De politie-inzet was kort na het publiceren van het dreigement enorm. In drie dagen kostte het al 443 werkdagen binnen de organisatie. Ook de gemeente maakte torenhoge kosten. Volgens het Openbaar Ministerie was dat noodzakelijk, omdat het 'risico te groot' was.
'Schoolshootings zijn in het verleden wel vaker op internet aangekondigd. En met het drama in Alphen aan den Rijn nog vers in het geheugen moest het bericht op internetforum 4chan wel serieus genomen worden', aldus de officier van justitie.

'Maak je geen zorgen'

Janoek verklaarde tegenover de rechtbank niet verantwoordelijk te zijn voor het dreigement. 'We zaten met een stel backpackers wat te drinken, toen één van hen mijn laptop pakte. Ineens stond het bericht erop. Ik wist niet hoe hij heette, maar hij zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken.'
De verdachte vroeg de onbekende het bericht te verwijderen, 'maar dat deed hij niet'. Na wat 'small talk' besloot de Leiderdorper nog een bericht in het Nederlands te plaatsen. 'Dat deed ik om het geloofwaardiger te maken', zei Janoek tegen de rechter.

'Uit de hand gelopen'

Achteraf kan de jongeman alleen maar spijt hebben. 'Het is gigantisch uit de hand gelopen en als ik het kon veranderen zou ik het doen. Natuurlijk vind ik het een hele slechte samenloop van omstandigheden', sloot hij af.
Tegen de 19-jarige Leiderdorper is een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist. 'Maar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou eigenlijk op zijn plaats zijn', stelt het Openbaar Ministerie. De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.