Militairen bewaken Hubertustunnel in Den Haag

DEN HAAG - De Hubertustunnel tussen Wassenaar en Den Haag is woensdag het toneel van een grote militaire actie. In het kader van de grote crisisoefening die deze weken plaatsvindt, oefent een verkenningseenheid van defensie samen met de politie het 'veiligstellen en bewaken' van de tunnel.
In totaal doen zo'n 75 militairen mee aan de oefening. Ze dragen ongeladen wapens en rijden in enkele gepantserde voertuigen en jeeps. Een deel van de oefening speelt zich woensdag ook af in het Juliana Kinderziekenhuis, het MCH Westeinde en het HagaZiekenhuis aan de Leyweg in Den Haag.
Het scenario gaat over een grote internationale top die wordt gehouden in Den Haag. Daar komen demonstranten op af. Majoor de Jong: ‘Dat kunnen mensen zijn die gewoon hun mening willen uiten of die de zaak willen verstoren’.  ´De pantservoertuigen met camera’s moeten de informatie verschaffen over deze demomstranten´.

Ondersteuning

De militairen grijpen niet in, want ze zijn er alleen om informatie te vergaren.  ‘We kunnen alles opnemen met de camera’s op de wagens. Die informatie geven we dan weer door aan de veiligheidsregio’, aldus de Jong. ´Zij kunnen dan weer de politie sturen. We hebben echt alleen een ondersteunende taak. En dat is in het echt ook zo’.