Files Zuid-Holland kosten bedrijfsleven 50 miljoen euro
TLN over de files
DEN HAAG - De files in onze regio kostten het bedrijfsleven vorig jaar 50 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. De resultaten zijn gepresenteerd aan minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN). De totale schade voor het Nederlandse vrachtverkeer komt uit op ongeveer 287 miljoen euro.
TNO heeft ook een file-top-20 van de duurste trajecten gemaakt. Onze regio is in die lijst oververtegenwoordigd, met vijf vermeldingen. De files op de A15 tussen knooppunt Benelux en Vaanplein kostten het bedrijfsleven zo’n 14 miljoen euro. Daarmee staat dat traject op de tweede plek van duurste files.
Financiële schade
Het fileleed veroorzaakt financiële schade, als gevolg van tijdsverlies en meer brandstofverbruik. Maar ook de inzet van extra voertuigen, of het aanpassen van de route kan schade opleveren. Ook het milieu wordt door de extra CO2-uitstoot belast.
Volgens TLN en EVO, de opdrachtgevers van het onderzoek van TNO, is de oplossing voor het fileprobleem simpel: meer rijstroken. De vervoersorganisaties maken zich daarom zorgen om de bezuinigingen op de aanleg van wegen. ‘Het kabinet moet niet dezelfde fout maken als in de jaren tachtig en negentig. Toen werd er nauwelijks in knelpunten geïnvesteerd en steeg de filedruk tot ongekende hoogte’, laten zij weten.
Niet alleen focussen op knelpunten
Volgens de Delftse mobiliteitsdeskundige Ben Inmers moet er verder gekeken worden dan knelpunten alleen. Het hele traject moet onder handen genomen worden. ‘Anders verplaatst je de file alleen maar’, aldus Inmers.
Extra rijstroken zijn volgens Inmers in principe een goed idee, maar die leveren geen structurele oplossing. Vervoersmaatschappijen zouden de spits kunnen mijden door beter te plannen. Daarnaast zouden zij moeten kijken naar alternatieve manieren van vervoer, zoals de trein.
Filedruk neemt af
De afgelopen jaren is de filedruk in onze regio wel afgenomen. Door de economische crisis is er minder verkeer en de wegverbredingen, zoals bij de A4 bij Leiderdorp en de A12 tussen knooppunt Gouwe en knooppunt Oudenrijn, hebben de filedruk doen afnemen. Desondanks is het fileleed een fikse kostenpost voor het bedrijfsleven.