Teruggekeerde jihadisten krijgen hulp

Jihadstrijders in Syrië
Jihadstrijders in Syrië
DEN HAAG - De Nederlandse jihadisten die zijn teruggekeerd uit Syrië zijn niet opgepakt en vervolgd. In plaats daarvan krijgen zij hulp en begeleiding bij het weer op de rit krijgen van hun leven. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag.
Jongeren uit onder andere Den Haag, Delft en Zoetermeer zijn naar Syrië afgereisd om daar deel te nemen aan de strijd tegen het leger van president Bashir al Assad. In Syrië woedt al geruime tijd een burgeroorlog tussen rebellen en het regeringsleger.
De betrokken gemeenten proberen met hulp en begeleiding de terugkeer van de zogeheten Syriëgangers in goede banen te leiden. Delft had hier al mee te maken. De Nederlandse autoriteiten kiezen daarmee voor een andere strategie dan België. Daar zijn de teruggekeerde jihadisten direct opgepakt na thuiskomst.

Veel teruggekeerd

Er zijn naar schatting tussen de 50 en 100 jongeren naar Syrië gegaan om mee te vechten met de islamitische strijders. Vooral in de regio Den Haag is een groot deel inmiddels weer thuis.