Regels voor Haagse terrassen mogelijk versoepeld

DEN HAAG - De regels voor de terrassen buiten de grote uitgaansgebieden in Den Haag worden mogelijk versoepeld. Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen woensdag tijdens een commissievergadering in het stadhuis. 'Ik ben best bereid om nog eens naar de sluitingstijden te kijken,' aldus de burgemeester.
Maar harde toezeggingen over hoe die aanpassingen eruit gaan zien of voor welke straten die zullen gelden, wilde de burgemeester nog niet doen. Waarschijnlijk schrijft hij nog dit jaar een brief over de kwestie aan de gemeenteraad.
Afgelopen zomer ontstond er onder sommige horecaondernemers en gasten onrust, omdat de politie volgens hen veel strenger is gaan controleren. Het ging daarbij om horecazaken in straten zoals de Dunne Bierkade, de Oude Molstraat en de Denneweg. Als daar na 23.00 uur 's avonds nog mensen op het terras zaten of met een glas in de hand buiten stonden, kregen de eigenaren een boete.

Nieuwe regels, maar beter gecontroleerd

Volgens de ondernemers gebeurde dat eerder niet. De politie zou de jaren daarvoor niet zo streng op de sluitingstijden van de terrassen hebben gelet. De gemeente heeft die lezing steeds tegengesproken.
Volgens het stadhuis zijn eerder dit jaar nieuwe, soepelere terrasregels gaan gelden die nu ook gehandhaafd worden. In de zogenaamde kern-uitgaansgebieden zoals de Grote Markt, het Plein, Kijkduin en Scheveningen mogen de terrassen langer open blijven. In woongebieden moeten terrassen om 23.00 uur dicht.
Diverse politieke partijen in de gemeenteraad zoals de VVD, D66 en Groep de Mos hebben vragen over de kwestie gesteld. De partijen pleitten in allerlei vormen voor meer flexibiliteit. Zo wezen sommige fracties naar omliggende gemeenten waar terrassen boven een bepaalde temperatuur langer open mogen blijven. Andere partijen willen de terrassen tot 0.00 uur open houden.

Mensen die vroeg op moeten, hebben er last van

Burgemeester Van Aartsen benadrukte dat de regels niet voor niets gelden. Als mensen 's morgens vroeg op moeten staan, kunnen ze het misschien nog net hebben dat een terras voor hun deur om 23.00 uur sluit. Maar een latere sluitingstijd wordt dan een probleem, legt hij uit.
Hij voegde daaraan toe dat vooral horecazaken waarover klachten binnenkomen streng worden gecontroleerd. Ook zaken die bij de politie bekend staan als notoire overlastgevers kunnen extra controles verwachten.
Toch wil Van Aartsen het beleid, na overleg met de gemeentelijke handhavers en de politie, nog evalueren.