Nieuwe leider PvdA wil duizenden mensen aan een baan helpen

DEN HAAG - Duizenden mensen en dan vooral jongeren aan het werk helpen. Dat wordt volgens de nieuwe lijsttrekker van de PvdA in Den Haag, Rabin Baldewsingh, de grootste uitdaging voor de komende collegeperiode.

Hij pleit daarom voor ‘onorthodoxe maatregelen’, zoals het meegeven van een ‘rugzakje’ met geld aan jongeren die een baan zoeken. Zodat het voor een werkgever aantrekkelijker wordt hen in dienst te nemen. Of een financiële prikkel voor bedrijven die werklozen aan de slag helpen.

Dat is hard nodig, zegt de lijsttrekker, omdat het slecht is gesteld met de arbeidsmarkt in Den Haag. Het aantal werklozen is hoger dan het landelijk gemiddelde. ‘En daarom is het heel belangrijk dat we vanaf volgend jaar banen gaan creëren.'

Baldewsingh werd tijdens een verkiezing door de leden van de PvdA gekozen tot lijsttrekker. Het verschil met de andere kandidaten was miniem, bleek tijdens de presentatie van de uitslag. De nummer twee, Gerard Verspuij, kreeg slechts vijf stemmen minder. De nieuwe nummer één van de PvdA zegt dat de uitslag hem ‘nederig’ maakt, maar dat het lijsttrekkerschap ook een opdracht inhoudt.

Menselijke maat centraal

Baldewsingh wil de ‘menselijke maat centraal stellen’. Hij wil bij de overheveling van zorgtaken van het rijk naar de gemeenten, ervoor zorgen dat iedereen die hulp nodig heeft dat ook daadwerkelijk krijgt. ‘Onder mijn leiding gaan we mensen insluiten en niet uitsluiten.’

Baldewsingh is niet bang voor bouwprojecten, zegt Baldewsingh. ‘Daar moeten we niet over zeuren, maar praktisch mee omgaan.’ Een groot bouwproject dat de PvdA tot nu toe ernstig verdeelde is het cultuurpaleis op het Spui. Het op één lijn brengen van de partij is een grote opgave, erkent hij.

Maar Baldewsingh wil zijn uiterste best doen om dat doel toch te bereiken. ‘Je kan verschillen hebben. Maar als het besluit is genomen, moeten we er met z’n allen voor gaan.’

Lijsttrekker durft ambities uit te spreken

De nieuwe lijsttrekker durft zijn ambities uit te spreken. De PvdA heeft nu tien van de 45 zetels in de gemeenteraad. Dat aantal wil hij behouden. En daarna weer het college in. Baldewsingh wil nu nog geen partijen voor samenwerking uitsluiten. Ook niet de PVV.

‘Zij hebben hun verhaal en ik het mijne. Ik werk graag met partijen waarvoor iedereen meetelt. En als er partijen zijn die mensen uitsluiten, moeten we daar wel goed over praten. Want daar heb ik wel grote moeite mee’, zegt hij.

'Je kan je hier ontplooien'

In Rotterdam koos de PvdA met Hamit Karakus een lijsttrekker die niet in Nederland is geboren. En nu de afdeling in Den Haag ook. Zegt dat iets over de vernieuwing binnen die partij?

‘Nee, het zegt iets over de kracht van Nederland. Je kan je hier ontplooien, als je dat wilt. Toch: ik ben hier dan wel niet geboren, maar mijn geschiedenis in Den Haag is groter dan mijn geschiedenis in Suriname. Hier gaat het mij goed. En mijn slogan is: daar waar het goed gaat is mijn vaderland. Dus Den Haag is mijn stad.’

Deel dit artikel: